Controale ale ITM Prahova la agenti economici care plaseaza forta de munca in strainatate

[ad_1]

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat, în luna perioada 24-28 octombrie 2022, campania naţională pentru verificarea respectării prevederilor Legii nr.156/2000 cu privire la condiţiile de funcţionare şi procedura de înregistrare a persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României ca agenţi de plasare forţă de muncă în străinătate. De asemenea, campania s-a desfășurat și pentru verificarea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă de către agenții de muncă temporară și de către utilizatorii salariaților temporari.

Obiectivele campaniei au fost:

  • Identificarea cazurilor de nerespectare a condiţiilor de funcţionare şi a procedurii de înregistrare de către persoanele juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate ;
  • Identificarea cazurilor de plasare forţă de muncă efectuată fără respectarea condiţiei de a se constitui ca agent de plasare forţă de muncă în străinătate (cod CAEN 7810) şi de a se înregistra la inspectoratul teritorial de muncă ;
  • Conştientizarea agenţilor de plasare a forţei de muncă în străinătate faţă de obligativitatea respectării prevederilor legale în domeniul de referinţă ;
  • Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către agenţii de plasare a forţei de muncă a prevederilor legale în domeniu.
  • Creșterea gradului de conștientizare a agenților de muncă temporară, a utilizatorilor și salariaților temporari în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale aplicabile ;
  • Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către agenții de muncă temporară și a utilizatorilor  a prevederilor legale în domeniul de referință.
  • Verificarea respectării de către agenții de muncă temporară care au obiect de activitate principală „Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului” cod CAEN 7820, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă referitoare la : contractele de punere la dispoziție, contractele de muncă temporare, registrul general de evidență a salariaților.
  • Garantarea unui nivel adecvat de protecție salariaților detașați în cadrul prestării de servicii transnaționale, pentru lucrătorul pus la dispoziție prin detașarea transnațională de pe teritoriul României.

În urma controalelor desfăşurate în cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă au verificat 9 agenți de plasare a forței de muncă și au aplicat sancţiuni contravenţionale: o amendă în valoare de 10.000 de lei și 3 avertismente. Totodată, inspectorii de muncă au dispus măsuri cu termene ferme de remediere a deficienţei constatate : lipsa autorizației de funcționare specifice agentului de muncă temporară.

Reamintim faptul că pe site-ul ITM Prahova se regăseşte lista societăţilor prahovene acreditate pentru plasarea forţei de muncă în străinătate, aceasta putând fi accesată la următorul link: http://www.itmprahova.ro/NEW/sectiune2/rm/agenti_plasare.pdf .

”Recomandăm persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să nu accepte cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul unor persoane sau prin intermediul anunţurilor on-line, să verifice dacă agenţiile care oferă loc de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă, să nu semneze niciun document fără să-i cunoască conţinutul și fără să-l înțeleagă, să solicite un exemplar al contractului individual de muncă redactat în limba română și semnat înainte de plecarea din România, să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanţii sau cheltuieli de transport neefectuat, să nu cedeze nimănui dreptul de a încasa banii pentru munca prestată, să nu îşi asume să muncească 24 de ore din 24 și să cunoască faptul că dreptul la odihnă este reglementat prin lege”, a precizat Dumitra Ionescu, inspector șef ITM Prahova.

Articolul Controale ale ITM Prahova la agenti economici care plaseaza forta de munca in strainatate a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Previous post FRF a prelungit parteneriatul cu Joma pentru urmatorii 4 ani
Next post Cabinete medicale scoase la licitatie de Primaria Capitalei