Cum sa faci si sa ingrijesti maiaua pentru paine de casa: ghidul tau pas cu pas

Ce este maiaua?

Maiaua este un amestec fermentat de faina si apa care poate fi folosit ca agent de dospire natural pentru paine si alte produse de panificatie. Datorita culturilor vii de drojdii si bacterii din maia, printre care si bacterii lactice, aceasta face aluaturile sa creasca, le da o aroma usor acrisoara, miezul este mai moale si elastic, iar coaja este mai crocanta.

Vrei sa afli cum se face maiaua acasa? Iata cei mai importanti pasi!

Pasul 1: ingrediente si preparare

Vei avea nevoie de:

  • 100g faina integrala sau de secara
  • 100ml apa la temperatura camerei

Amesteca faina cu apa intr-un borcan curat pana cand obtii o pasta omogena. Acopera borcanul cu o carpa de bumbac si lasa-l intr-un loc calduros, dar ferit de lumina directa a soarelui, pentru 24 de ore. In acest timp faina si apa vor incepe sa fermenteze.

Pasul 2: hraneste maiaua

De acum, maiaua ta va trebui sa fie hranita in fiecare zi. Vei hrani amestecul cu faina si apa in proportii egale timp de aproximativ o saptamana, pana cand fermentarea va fi stabila, iar maiaua va fi sanatoasa.

Zilnic, elimina jumatate din maiaua pe care o aveai pregatita deja si adauga 50g faina si 50ml apa, amestecand bine. Asigura-te ca indepartezi orice portiuni care nu par active sau sanatoase.

Ce faina sa folosesti cand faci maia acasa?

Cand faci maia de la zero, faina integrala de grau sau de secara sunt alegeri excelente, datorita continutului lor ridicat de minerale si nutrienti, care sunt o hrana excelenta pentru drojdii si bacterii.

Pe masura ce maiaua se maturizeaza, poti experimenta cu diferite tipuri de faina, cum ar fi faina alba, faina spelta sau alte amestecuri, pentru a vedea ce iti place mai mult si cum se dezvolta maiaua in functie de faina cu care este hranita.

Alte intrebari frecvente despre cum sa faci maia acasa

Cat de des ar trebui sa hranesc maiaua?

In faza initiala, dupa cum a fost mentionat, zilnic. Odata ce este matura si o folosesti regulat, poti sa o hranesti la fiecare 1-2 zile daca o tii la temperatura camerei, sau saptamanal daca o pastrezi in frigider.

Atunci cand este tinuta la rece, maiaua intra intr-o stare de hibernare, deci daca ai de gand sa faci o paine, hraneste maiaua cu o seara inainte.

Maiaua mea nu pare sa fie activa – ce sa fac?

Asigura-te ca o tii intr-un loc calduros si ca o hranesti regulat. Variatiile de temperatura si hranirea neregulata pot incetini activitatea maielei. Daca tot nu se activeaza, incearca sa folosesti un alt tip de faina sau sa ajustezi cantitatile de apa si faina.

Totusi, daca nu vezi nici o imbunatatire, iar maiaua a inceput sa isi schimbe culoarea si mirosul, inseamna ca nu mai poate fi folosita si va trebui sa faci una noua.

De ce este important sa arunc o parte din maia la fiecare hranire?

Acest pas este esential pentru a mentine un echilibru sanatos intre drojdii si bacterii, precum si pentru a controla cantitatea de maia pe care o ai.

Asa cum brutarii aleg drojdiile si maielele Lesaffre Romania pentru a face produsele de panificatie si patiserie, asa si tu ai nevoie de ingrediente de cea mai buna calitate – pentru produse pline de gust, intotdeauna!

Previous post Ce inveti la un curs atestat de paza: cum sa evacuezi corect o cladire de birouri
Next post Ce se intampla daca lovesti un stalp ornamental cu masina?