Ce se intampla daca lovesti un stalp ornamental cu masina?

Stalpii ornamentali joaca un rol extrem de important in siguranta rutiera. Acestia sunt folositi pentru delimitarea accesului pietonal, pentru delimitarea benzilor de trafic, pentru delimitarea benzilor pentru masini si benzilor pentru biciclete, precum si pentru ghidarea traficului. Pe scurt, fara stalpi ornamentali, ar fi un haos total pe strazile din Romania.

Ei bine, daca sunt utilizati pe scara larga, apare si urmatoarea intrebare: ce se intampla daca lovesti un stalp ornamental cu masina? Cat de rezistenti sunt acestia si cat de multe daune poate provoca un astfel de accident masinii? In plus, care este urmatorul pas? Trebuie sa declari incidentul la politie sau nu? Citeste in continuare pentru a afla raspunsurile!

Tipuri de stalpi ornamentali

Inainte de a raspunde la intrebarile care-i framanta pe soferi, trebuie sa intelegem cate tipuri de stalpi ornamentali exista si in ce imprejurari sunt utilizati acesti stalpi, intrucat caracteristicile acestora determina daca lovirea lor va provoca daune masinii.

  • Stalpi de delimitare flexibili. Acesti stalpi au o inaltime de 750 mm, un diametru de 80 mm si sunt echipati cu doua benzi din folie reflectorizanta. Stalpii flexibili sunt fixati in carosabil in trei puncte. Acestia sunt din material plastic de culoare galbena si se folosesc la separarea benzilor de circulatie, la semnalizarea lucrarilor efectuate in zonele cu trafic, precum si la delimitarea culoarelor de acces in zonele cu restrictii.
  • Stalpi ornamentali pentru delimitarea accesului pietonal. Acesti stalpi au o inaltime de 700  mm, un diametru exterior de 110 mm si sunt din material plastic prevazut cu protectie impotriva razelor UV, ninsorii si ploii. Acesti stalpi se remarca prin rezistenta mecanica asigurata de ranforsarea continua in intorioriul stilpului cu o teava de otel. Unii stalpi ornamentali folositi pentru delimitarea accesului pietonal sunt echipati cu o talpa metalica patrata din tabla de otel care asigura stabilitatea stalpului.
  • Stalpi ornamentali cu talpa lamelara pentru ghidare. Acesti stalpi au o inaltime de 815 mm, sunt confectionati din material plastic si sunt destul de flexibili. Stalpii cu talpa lamelara sunt utilizati pentru ghidarea traficului si sunt deseori pozitionati la intersectii, pe poduri sau pe parapete.

Ce se intampla daca lovesti un stalp ornamental?

Asadar, raspunsul acestei intrebari depinde de ce fel de stalp ornamental ai lovit cu masina. Daca este vorba de un stalp flexibil, acesta va reveni la forma initiala, iar masina probabil nu va avea de suferit deloc. Daca este vorba de un stalp fix, precum cel utilizat pentru delimitarea accesului pietonal, povestea se schimba. Acestia sunt mult mai rezistenti si sunt confectionati dintr-un material dur care poate produce daune considerabile masinii.

Ce responsabilitate legala au soferii care lovesc un stalp ornamental?

Urmatoarea intrebare care probabil te framanta este ce faci daca ai lovit un stalp ornamental? Trebuie sa declari acest accident la politie?

Din punct de vedere legal, ar trebui sa raportezi incidentul organelor de politie. Daca vei avea nevoie de reparatie la masina, service-ul iti va cere o autorizatie de reparatie care trebuie obtinuta fie de la politie, fie de la o companie de asigurari.

Intra acum pe VESTA pentru a descoperi oferta de stalpi ornamentali! Echipa te va ajuta sa alegi stalpii ornamentali care se potrivesc necesitatilor tale sau ale companiei tale. Nu ezita sa-i contactezi pentru orice nelamuriri!

Previous post Cum sa faci si sa ingrijesti maiaua pentru paine de casa: ghidul tau pas cu pas
Next post Supremația Europeană Pe Drum – Anvelopele TAURUS de la Vadrexim – Un Sinonim al Calității și Durabilității