Cand vine vorba de gatit si copt, ouale de curte sunt o alegere excelenta datorita prospetimii si gustului lor superior. Aceste oua, adunate direct de la gaini crescute in aer liber, pot transforma orice desert intr-un deliciu cum nu ai mancat nici in cele mai rafinate restaurante.
Iata cateva idei de deserturi delicioase care pot pune in valoare ouale de curte si care iti vor incanta papilele gustative.
1. Pavlova
Pavlova este un desert aerat, usor, care se bazeaza pe delicatetea simpla a albusurilor de ou batute. Folosind oua de curte, vei obtine o bezea mai stabila si mai gustoasa.
Ingrediente: 4 albusuri de ou de curte, 250 g zahar, 1 lingurita de otet alb, 1 lingurita de amidon de porumb, fructe pentru topping (zmeura, cirese, kiwi etc).
Preparare: bate albusurile pana cand formeaza o spuma ferma, apoi adauga treptat zaharul, otetul si amidonul. Coace la foc mic pana devine crocant la exterior si moale la interior. Orneaza cu fructe proaspete.
In plus, pentru ca nu vrei sa irosesti galbenusurile, le poti folosi pentru un lemon custard. Aroma de lamaie se va potrivi perfect cu dulceata bezelei.
2. Creme Brulee clasic, dupa reteta frantuzeasca
Creme Brulee este un desert rafinat care devine si mai cremos si aromat cand folosesti oua de curte proaspete.
Ingrediente: 6 galbenusuri de ou de curte, 400 ml smantana pentru frisca, 100 g zahar, 1 pastaie de vanilie, zahar pentru caramelizat.
Preparare: incalzeste smantana cu vanilia. Bate galbenusurile cu zaharul si incorporeaza smantana calda. Coace in baie de apa pana se intareste. Raceste si caramelizeaza un strat subtire de zahar pe suprafata desertului.
3. Clatite pufoase japoneze
Aceste clatite sunt incredibil de pufoase si vor fi cu siguranta vedetele unui brunch pregatit acasa.
Ingrediente: 2 oua de curte, 100 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, 50 ml lapte, 2 linguri zahar.
Preparare: separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile pana devin spuma. Incorporeaza galbenusurile, laptele, faina si praful de copt. Coace pe o tigaie la foc mic, pana clatitele devin aurii.
4. Tiramisu autentic italian
Tiramisu este un desert care pune cu adevarat in evidenta bogatia gustului oualor de curte.
Ingrediente: 3 oua de curte, 250 g mascarpone, 100 g zahar, cafea tare, piscoturi, cacao pentru pudrat.
Preparare: separa albusurile de galbenusuri. Bate galbenusurile cu zaharul, apoi adauga mascarpone. Bate albusurile si incorporeaza-le. Inmoaie piscoturile in cafea si construieste straturile. Tine-l la frigider pentru macar o ora. Pudreaza cu cacao inainte de servire.
5. Soufflé de ciocolata
Un soufflé de ciocolata este testul suprem al abilitatilor culinare chiar si pentru bucatarii cu experienta.
Ingrediente: 4 oua de curte, 100 g ciocolata neagra, 50 g zahar, unt pentru uns formele.
Preparare: topeste ciocolata si las-o sa se raceasca. Separa ouale si bate albusurile. Incorporeaza galbenusurile in ciocolata, apoi adauga albusurile. Coace pana preparatul se ridica, dar ramane moale la mijloc.
Dupa cum poti vedea, exista o multime de deserturi in care oul este vedeta. Daca nu stii de unde sa cumperi cele mai bune oua de curte, solutia ideala este Ograda Verde. Ei au de vanzare doar oua de curte proaspete, nutritive, de la gaini care au acces liber la curti exterioare, garantand astfel un produs de inalta calitate.
Incurajeaza agricultura responsabila si bucura-te de diferenta pe care o fac ouale de calitate in retetele tale.