Tendințe – Cărți și Viniluri: Ce să cauti în 2025 la Târgul Cărții

Anul 2025 se întrevede a fi interesant în ceea ce privește evidențierea unor tendințe interesante. Printre acestea, creșterea interesului pentru cărțile tipărite și accentuarea popularității vinilurilor – ambele tendințe cu succes mai ales în rândul tinerilor.                                                                       

Pasionații de muzică se întorc la vinil pentru atracția auditivă și estetică, iar pasionații de lectură se întorc la cărțile tipărite pentru experiența de a răsfoi paginile (și nu numai atât). În plus, noile generații descoperă bucuriile căutării în magazinele de cărți și viniluri rare precum Târgul Cărții, care posedă o vastă ofertă (atât fizică, cât și online) de cărți tipărite și discuri de vinil.

Vinilul – o pauză de la digital

Pentru ascultătorii mai tineri, vinilul oferă o pauză de la natura efemeră a digitalului, o conexiune fizică la muzică în era de streaming. Mai mult decât atât, vinilul a devenit o declarație de gust și totodată o declarație de admirație pentru arta muzicii, rezonând cu cei care caută o experiență mai captivantă.

Cât privește vinilurile, cele cu designuri atractive și edițiile limitate sunt căutate în continuare de colecționari, care au ce găsi la Târgul Cărții: comori din genuri muzicale variate. Implicit viniluri rare precum The Body And Soul Of Tom Jones (Casa de discuri Decca, 1973); Shades Of Deep Purple (Casa de discuri Odeon, 1968), Bad – Michael Jackson (Casa de discuri Epic, 1987), Janis – Janis Joplin (Casa de discuri CBS, 1975), Crest Of A Knave – Jethro Tull (Casa de discuri Chrysalis, 1987), Private Dancer – Tina Turner (de la Records, 1984 ) și multe altele.

Moștenirea de durată a discurilor de vinil

Vinilul a continuat să influențeze modul în care muzica este creată și apreciată. În genul musical indie și electronic, de exemplu, lansările de vinil sunt adesea văzute ca o declarație de integritate artistică. Pentru colecționari, genurile precum jazzul și muzica clasică sunt adesea preferate pe vinil pentru profunzimea și căldura lor. Influența formatului persistă, deoarece oferă o experiență pe care formatele digitale nu o pot replica, consolidându-i semnificația în peisajele muzicale.

Moștenirea de durată a discurilor de vinil în industria muzicală este evidentă în cererea lor susținută, chiar și în era streamingului. Casele de discuri și artiștii independenți deopotrivă lansează albume noi și reeditate pentru a satisface interesul tot mai mare. Vinilul și-a creat o nișă care completează consumul digital, oferind o contrapartidă fizică pentru confortul streamingului. Este o dovadă a adaptabilității formatului și a valorii pe care ascultătorii o acordă experienței vinilului.

De ce e bine să citiți cărți tipărite

În ceea ce privește interesul pentru cărțile tipărite, acesta va continua să crească. Mulți cititori apreciază senzația de a ține o carte în mână, mirosul de hârtie și experiența de a răsfoi paginile. Potrivit Asociației Editorilor Americani, volumele tipărite sunt, de departe, cel mai popular format.

Răsfoirea cărților tipărite reprezintă o pauză deliberată în lumea noastră în ritm rapid, care permite  conectarea cu lectura la un nivel mai profund. În ultimii ani, cărțile tipărite au cunoscut o renaștere și, din motive întemeiate: pot fi mai bune pentru sănătate și planetă, după cum notează howlifeunfolds.com. Cu rata de reciclare de 15% a deșeurilor electronice, vă puteți simți bine că alegeți o carte tipărită – hârtia având o rată de reciclare mult mai mare (65-69%). În plus, hârtia provine dintr-o resursă regenerabilă.

Sunt mai multe motive de a alege din oferta de cărți tipărite pe care o puteți găsi la Târgul Cărții. În primul rând cititorii de cărți tipărite absorb mai multe informații și își amintesc mai mult decât cititorii de cărți electronice, conform unui studiu care a fost prezentat în Italia, în 2014. Într-un studiu anterior, cititorii de cârți tipărite au obținut, de asemenea, scoruri mari și în domenii cum ar fi empatia și înțelegerea narațiunii. Oamenii de știință cred că acest efect este legat de senzația tactilă de a ține o carte în mâini.

Mirosul cărților tipărite, de neprețuit

Având în vedere că multe locuri de muncă necesită să stai în fața computerului toată ziua, este înțelept să oferi ochilor o pauză ori de câte ori poți. Cărțile electronice pot provoca oboseala mai mare. Cu cărțile tipărite, nu trebuie să vă faceți griji.

Un studiu recent asupra studenților din SUA, Slovacia, Japonia și Germania a arătat că 92% dintre participanți au preferat cărțile reale pe care le pot atinge și răsfoi oricând doresc.

Studenții slovaci în special au spus că le place mirosul cărților. Într-adevăr, oamenii de știință care au analizat compoziția chimică a cărților vechi au descoperit că paginile conțin indicii de vanilie (din lignină, o componentă cu miros similar din hârtie), precum și note de iarbă.

Edițiile limitate sunt căutate

În acest sens, a simți mirosul de carte veche seamănă puțin cu plăcerea pe care o obținem din a mirosi parfum sau flori. Studiile au arătat, de asemenea, că dacă e să vorbim despre cărțile tipărite, acestea ne pot face mai fericiți, ne pot inspira să călătorim și ne pot încuraja să luăm decizii care să ne schimbe viața.

Nu în ultimul rând, edițiile limitate, semnate de autori sau ilustrate de artiști renumiți sunt căutate în continuare de  colecționari, potrivit tendințelor. Cum ar fi cărți rare de la Târgul Cărții, precum Sfânta Scriptură de Miron Cristea – volum din 1936, sau Măști de Maria Regina României – volum din 1946, ori Călători străini despre Țările Române de Maria Holban – volum din 1980.

Așa că nu vă simțiți vinovați data viitoare când cheltuiți puțin mai mult decât ați plănuit pe cărți tipărite, ori pe viniluri. Știința spune că este bine să faceți acest lucru.

Noile generații descoperă farmecul vinilurilor și al cărților tipărite, laolaltă cu pasionații de multă vreme, care alimentează renașterea trendurilor. Veți fi uimiți să constatați că cei mai mulți dintre cei interesați să achiziționeze discuri vinil și cărți tipărite de lungă durată sunt millennials. Acest lucru transcende simpla nostalgie: arată o clară apreciere a muzicii și a lecturii, ca „piese de artă” tangibile.

Photo Home-based bakery Previous post Cele mai populare idei pentru afaceri mici conduse de femei
Photo Social media influencer Next post Cum să îți promovezi serviciile prin influencer marketing